Lydia van de Ruit stadsomroepster

van Capelle aan den IJssel

Lydia van de Ruit, geboren in Amsterdam op 9 oktober 1947, is sinds 2008 stadsomroepster van Capelle aan den IJssel.
 
Capelle aan den IJssel ligt onder de rook van Rotterdam.
In de tweede eeuw na Christus woonden er al mensen op de plaats die later Capelle aan den IJssel zou gaan heten.
Capelle heeft veel last gehad van overstromingen toch bleven de mensen hier wonen.

 

Na enkele overstromingen trok de bevolking echter weg en keerde niet eerder terug dan in de twaalfde eeuw.

Men begon toen met het ontginnen van de grond aan de noordelijke kant van de IJssel.
In de dertiende eeuw werd er een kasteel gebouwd door de eigenaren van het land, de heren van Moordrecht. Dit kasteel werd in 1352 verwoest tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten.

De bebouwing in Capelle ging steeds verloren door allerlei oorlogen. In 1418 was het Jan van Beieren die het bevel gaf de bebouwing (niet meer dan een herenhuis en enkele andere gebouwen) in brand te steken; het huis dat hierna weer werd opgebouwd, werd tijdens de oorlog tussen Jacoba van Beieren en Philips van Bourgondië in 1425 vernietigd.


Tijdens de nationale open monumentendag in september, kunt u de bovengenoemde monumenten, waaronder de regentenkamer, bekijken.

 

Wanneer u overigens meer wilt weten over de geschiedenis van Capelle aan den IJssel, kunt u bij de Historische Vereniging terecht.

Om naar de website te gaan van de Historische Vereniging, klikt u hier op Historische Vereniging Capelle aan den IJssel .

 

Capelle aan den IJssel is ook heel erg sportief men heeft hier jaarlijks een wielerronde. Tevens heeft Capelle aan den IJssel ook verscheidene sportscholen en of sportverenigingen.

Voor de rest is Capelle aan den IJssel ook een moderne stad met ruim 60.000 inwoners.

 

Lydia vind het stadsomroepen een heel mooi maar ook een heel traditioneel vak dat ze graag in ere wil houden. Daarnaast is ze ook als standwerkster bekend onder de naam Miep Kraak van de vlekkenzeep.

 

Wilt u meer weten?

Mail dan met:

Kijk ook eens op: www.lydiavanderuit.nl