Harmen de Vries stadsomroeper van IJlst

Hoort Boeren Burgers en Buitenlui hoort, zo zullen de omroepers van Nederland zich meestal melden als ze iets wereldkundig gaan maken.

Laat ik mij eerst eens voorstellen:

Mijn naam is Harmen de Vries en ik ben vanaf 1 juli 1989 actief als omroeper van de Friese stad IJlst (Drylts in het Fries) welke al sinds 1268 stadsrechten heeft en gelegen is in - de per 1 januari 2011 heringedeelde gemeente - Súdwest Fryslân

Ik ben sinds 6 maart 1991 lid van de 'Eerste Vereniging van Stads- en Dorpsomroepers Nederland' en sindsdien heb ik zeer regelmatig deelgenomen aan de concoursen welke deze vereniging organiseert.
Harmen de Vries stadsomroeper van IJlst

Tijdens deze concoursen is het onderwerp in de vrije roep: IJlst Houtstad.
Zo promoot en maak ik bekend wat er zoal in deze mooie rustige Friese stad te beleven is, een stad met al zijn prachtige en historische plekjes. Vooral de geschiedenis welke praktisch alles met hout te maken had wordt aangekondigd.

Houtzaagmolen de Rat
Hout speelt nog steeds een grote rol in IJlst, zo wordt er een replica van de 'bok' gemaakt, een houten vaartuig dat gebruikt werd door o.a. de bouwvakkers in de stad om bouw-materialen bij de klanten te krijgen.

IJlst (Drylts) kunt u ervaren tijdens een stadswandeling, u komt op de meest unieke plaatsen binnen de stad en vaart met een gerestaureerde melkschouw (molkepream) door de grachten van en naar houtzaagmolen de Rat.
De start is bij het VVV kantoor aan de Geeuwkade.

De melkschouw voor Frisia aan het Uilenburg

Het oude stadhuis aan de Galamagracht

Als u tijdens de stadswandeling over de grachten loopt moet u uw gedachten eens laten gaan naar de films van “de Kameleon”. Het oude gemeentehuis en het eind van de gracht waren het decor van deze spannende films.
Ik heb in mijn roepen IJlst wel het Hollywood van het noorden genoemd.

Vanaf 2 juli 2011 zal de stoomtrein het traject Sneek - Stavoren rijden en ook in IJlst stoppen, een fantastische gelegenheid om op een historische manier IJlst Houtstad aan te doen.

 

De omroeper van IJlst was aan het woord,
Zegt het voort, zegt het voort.


De EE met haar overtuinen

Doe en kijkcentrum Nooitgedagt

De Johanna Jacoba afgemeerd in IJlst


De Messingklopper
aan de Eegracht in IJlst
Het bekende embleem
van Nooitgedagt