Albert Metselaar dorpsomroeper van Hoogeveen

Albert Metselaar is trommelslager/ dorpsomroeper van Hoogeveen en als zodanig actief vanaf 2008.

Hij staat daar in een traditie die teruggaat tot 1647. Op 26 juni van dat jaar, ook nog zijn verjaardag, werden alle kerspels in Drenthe verplicht gesteld om een trommel aan te schaffen. Zo zouden ze kunnen helpen bij de wolvenjacht, want die was niet effectief genoeg, werd gedacht. Door het geluid van de trommels zouden de wolven uit hun schuilplaatsen komen en konden ze gedood worden.

De trommel werd in Hoogeveen vanaf ongeveer die tijd gebruikt om de mensen op zondagmorgen ter kerke te roepen. Dit gebeurt nog steeds, maar alleen bij bijzondere diensten en feestdagen. De traditie staat alleen in Nederland.

Albert Metselaar


De tamboer/trommelslager (de verschillende namen worden door elkaar gebruikt) is van oudsher 1 persoon die de taak op zich heeft genomen, en daarbij onder zijn verantwoordelijkheid anderen naast zich heeft die het samen met hem uitvoeren. In Hoogeveen heet dit groepje trommelslagers de Tamboercompagnie en bestaat op dit moment (pinksteren 2013) uit Walraad van Dalen, Bram van der Lijn, Fokelien Kootstra, Albert Doedens en dus Albert Metselaar. Alleen Albert Metselaar is daarbij ook actief als roeper. Behalve voor de kerk trommelen ze ook bij andere culturele activiteiten, goede doelen en acties.

Albert Metselaar

Albert is actief in diverse 'uitvoeringen'. Qua kledij is hij verkrijgbaar op zijn 17e, 19e en 21e eeuws. Hij werkt met een houten dieptrommel, 17e eeuws model, nog netjes ouderwets gemaakt van gekuipte plankjes, en met een ratel, een signaaltrompet, een Drentse boerhoorn en met een bijbelse bazuin.
De ratel wordt gebruikt als vanwege het weer de antieke trommel niet gebruikt kan worden. Een beetje plensbui kost al gauw 300 euro omdat het kalfsvel kapot zal gaan..... Wordt de ratel gebruikt, dan is Albert in de kledij van de 19e eeuwse nachtwacht van Hoogeveen, die eveneens riep, bij onraad en om de tijd aan te geven.
De boerhoorn is het traditionele Drentse instrument in de kleinere dorpen. Een deel van Hoogeveen viel lang onder Zuidwolde, waar die boerhoorn ook centraal stond.


De bijbelse bazuin (gelijk aan de Joodse sjofar) wordt ondermeer gebruikt bij herdenkingen bij het monument voor de slachtoffers van de Holocaust. Albert gebruikt hem ook in kerkdiensten. Hij is freelance voorganger binnen de PKN. Dat laatste is op basis van een 1e graads opleiding theologie. Hij is formeel afgestudeerd op de bijbelse bazuin en daarbij een van de weinigen in Nederland die een opleiding hebben genoten voor een signaalinstrument.

Albert roept om, geeft lezingen rondom de trommelslager, bijbelse bazuin
en de boerhoorn, en geeft thematische kerkdiensten rondom die bijbelse
bazuin. Hij is bereikbaar via email: of per telefoon: 0528-275 584.


Voor een pdf met meer informatie over de tamboer van Hoogeveen klik hier.

Albert Metselaar
Albert Metselaar
Albert Metselaar